Training
Onze trainingen vergroten het competentieniveau van uw medewerkers
In onze trainingsprogramma’s gericht op de veiligheid van interne omgangsvormen werken wij vanuit een constructief uitgangspunt aan het versterken van de samenwerking binnen teams en de relatie tussen team en leidinggevende. De onderstaande trainingsactiviteiten en programma’s worden door ons verzorgd:
- In een team ontstaan na verloop van tijd ingesleten patronen, blinde vlekken, teleurstellingen en meningsverschillen. Deze ‘geschiedenis van het team’ maakt dat de focus op het bereiken van teamresultaten verschuift naar het bezig zijn met de onderlinge relaties en verhoudingen. De gezamenlijkheid neemt af en samenwerken verloopt moeizamer. Er ontstaat onvrede over elkaar, het leiderschap en de eigen rol. In onze aanpak werken we met team en leidinggevende aan een heroriëntatie op de teamdoelen, de functionele rollen en de samenwerkingswijze. We hebben daarbij oog voor de ontstaansgeschiedenis Zo bieden we het team perspectief op een nieuwe start. Meer weten over onze aanpak bij conflicten in het team?
Neem dan contact op. - Pestgedrag en sociale uitsluiting ondermijnen in zeer sterke mate het veiligheidsgevoel van medewerkers. Samen met u ontwikkelen we een aanpak gericht op het formuleren van een visie op teamfunctioneren, daarbij behorende kernwaarden en vormen van gewenst gedrag. Hierdoor verdwijnt de onduidelijkheid in het sociaal contact en wordt het makkelijker voor leidinggevenden om te sturen op gewenst gedrag. En voor medewerkers om in gesprek te gaan over normoverschrijdend gedrag van collega’s. Is het voor u tijd voor een aanpak van pesten en sociale uitsluiting?
Neem dan contact op. - Wij helpen teams in het samen aan het werk gaan (startend team); het vinden van richting (team in verandering) en het oplossen van problemen/conflicten (vastgelopen team). Met onze begeleiding worden teams effectiever in het creëren van resultaat en bewegen ze meer in lijn met de doelstellingen en waarden van de organisatie. Onze aanpak helpt doelgerichte onderlinge samenwerking versterken en ondersteunt de leidinggevende bij de de aansturing van het team en de competenties van individuele teamleden. Door middel van het organiseren en begeleiden van teamoverleggen, werkbijeenkomsten en individuele gesprekken werken wij samen met de leidinggevende van het team aan het beter, leuker en slimmer samenwerken. Meer weten over onze aanpak? Neem contact op.
- Om conflicten te voorkomen, bespreekbaar te maken en op te lossen worden er hoge eisen gesteld aan de communicatieve vaardigheden van medewerkers en leidinggevende. In onze training ‘Beter Communiceren’ richten we ons op het versterken van de communicatieve vaardigheid gericht op het bespreekbaar maken van werkbeleving en startende of oude conflicten. U leert om op een zelfbewuste en heldere manier uw belangen en ideeën over te brengen op uw gesprekspartner. U voelt u meer zelfverzekerd en durft de mening, de argumenten en het gedrag van de ander ter discussie te stellen. In de training wordt de theorie gepresenteerd door middel van interactie en korte opdrachten. In het vaardigheidsdeel wordt getraind met een acteur. De training omvat twee dagdelen. Meer weten over ‘Training Beter Communiceren?’ Neem dan contact met ons op.
- In ons programma ‘Effectief Leidinggeven’ ontwikkelen we met u een sturingsvisie en benoemen de gewenste leiderschapsstijl.
Vervolgens brengen we samen met uw afdeling HR de kaders aan voor het ontwikkelen van uw leidinggevend kader en ‘high potentials’. We brengen de leerbehoefte van de deelnemers in kaart, stellen de inhoud van het ontwikkelprogramma samen en gaan aan de slag met groepsbijeenkomsten waaronder intervisie, workshops, opleidingsdagen en individuele activiteiten als vaardigheidstraining en coaching. De doorlooptijd van een programma bedraagt meestal een jaar. We werken in opleidingsgroepen van maximaal 8 deelnemers. Iedere groep kent naast de uitvoerders van het programma (opleiders, trainers, coaches) een facilitator die een groep gedurende het programma begeleidt en fungeert als aanspreekpunt. Zijn uw leidinggevenden toe aan het doorontwikkelen van leiderschapscompetenties? Neem dan contact op. - De samenwerking tussen team en leidinggevende is een van de belangrijkste succesfactoren voor een succesvol team. In ons programma ‘Team meets Manager’ wordt deze samenwerkingsrelatie opgepakt, besproken en afgesproken. Vragen, onduidelijkheden, verwachtingen, behoeften en irritaties worden helder. Dit draagt positief bij aan het vergroten van het teamresultaat en de teambeleving. Een ‘team meets manager’ programma is zeker van groot belang wanneer: a) er een nieuwe leidinggevende wordt aangesteld in een team; b) een collega uit het team de rol van teammanager gaat invullen; c) er verbeteringen gewenst zijn in de communicatie en samenwerkingsrelatie van leidinggevende en team. Het programma bestaat uit twee teambijeenkomsten van een halve dag. In het eerste dagdeel worden verwachtingen en ervaringen uitgewisseld van zowel team als leidinggevende. Er worden afspraken gemaakt over de samenwerking binnen het team en de manier van communiceren. In de tweede bijeenkomst (een maand later) kijken we terug op de gemaakte afspraken, evalueren we de samenwerking en communicatie, en stemmen we eventueel opnieuw met elkaar af. Naast de twee genoemde teambijeenkomsten vindt een persoonlijke afstemming plaats met de leidinggevende in de vorm van twee individuele advies-/coachingsgesprekken. Bent u geïnteresseerd in een (hernieuwde) kennismaking van team en manager? Neem dan contact op.
- Coaching nodigt medewerkers en leidinggevenden uit om in de spiegel te kijken, de balans op te maken en de energie te richten op de ambitie. Zo wordt gericht gewerkt aan competentieversterking en het realiseren van doelen. Ook kan coaching belemmeringen wegnemen die een effectief, veilig en prettig functioneren in de taakuitvoering en/of samenwerking beperken. Coachen kan, naast op individuele basis, ook groepsgewijs door middel van intervisie. In een intervisiebijeenkomst bespreken deelnemers een werkgerelateerd vraagstuk en adviseren hierover. Een goede intervisiestructuur in uw organisatie vergroot het probleemoplossend vermogen en ondersteunt de persoonlijke effectiviteit van uw medewerkers. U bent benieuwd naar onze individuele begeleidingsaanpak? Neem dan contact op.
- U wilt dat in uw organisatie anders gedacht en gedaan wordt. Wij adviseren u een top-down benadering. Aangezien cultuur collectief gedrag is wordt verandering als eerste zichtbaar in het voorbeeldgedrag van directie en leidinggevenden. Vervolgens spelen bewustwording, competentieversterking, feedback geven, belonen en aanspreken een belangrijke rol in het organisatiebreed ontwikkelen van het gewenste gedrag. We verzorgen interactieve groepsbijeenkomsten, begeleiden teamoverleg, voeren individuele gesprekken en zetten (meet) instrumentarium in. Via het doorlopen van de veranderdriehoek Moeten-Willen-Kunnen, werken we aan duidelijkheid ten aanzien van zingeving (waarom moeten we), de doelen (wat willen we) en de aanpak (hoe kunnen we). Bent u op weg naar een andere manier van (samen)werken? Neem contact op.
Wilt u meer weten over onze trainingsmogelijkheden? Neem contact op.
AgressiePrevent volgt de RIVM Corona richtlijnen, klik hier voor meer informatie.